19.11.2014

Kristittynä ja Juutalaisten rakastaminen veljinä!

Kristittynä ja Juutalaisten rakastaminen veljinä

Olen itse paljon pohtinut vuosien ajan, kuinka paljon sydämestään olen kiintynyt Israeliin?
Miksi pitkäaika erillään messiaaniset juutalaiset ja kristityt ja mikä sai alkuseurakunnan hajoamaan erilleen Nikean kokouksesta: 325 vuodesta asti- 1900 luvulle. 
Israel itsenäisty 1948
Mitä voisin tehdä, että voisin rakastaa juutalaisia enemmän?
Uskon, että Jumala on laittanut sydämelle kaipuun Israelia kohtaan ja halun oppia ymmärtämään juutalaisia!


Pohdintaa tilaanteesta omasta näkökulmastani:

 

Mikä on saanut sydämen kiintymään Israeliin? Uskon siihen vaikuttaneen rakkauteni Jeesusta/Jeshuaa kohtaan, kun otin vastaan Jeesuksen elämääni, niin raamattu kertoo, että silloin alkaa myös Isä suhde Jumalaan.
Gal. 4:6 " Ja koska tekin olette lapsia, Jumala on lähettänyt meidän kaikkien sydämiin Poikansa Hengen, joka huutaa: "Abba! Isä!"
Kiitos Herralle Jeesukselle, että on antanut sydämelle rakastaa juutalaisia.
Israel on Jumalan omaisuus kansa ja uskon, että Jumala on antanut sydämelleni kutsun olla Israelin tukena ja kuunnella Raamattua, Jumalaa ja Pyhää Henkeä sen sijaan, että uskoisin, mitä valtamedia syöttää Israelista, sillä näkökulmalla, että saa näyttämään Israelin olevan syyllinen valta osaan mm. konflikteihin. Unohtaen myös sen, miten paljon Israelin kansa on joutunut kärsimään, varmaan eniten suhteessa koko maailman kansakuntiin.
Koko Israelin 2000 vuoden historian ajan Israel on joutunut kärsimään, mitä jo aiemmissa blogeissa olen kirjoittanut. Esimerkiksi: 70 jkr. temppelin tuhoaminen ja juutalaisten ajaminen pois omasta maasta Rooman vallan aikaan ja (Rooma muutti Israelin paikan nimen palestiinaksi Israelilaisten kiusaksi.) siitä eteenpäin miljoonia juutalaisia sai jo surmansa n. 70jkr-120jkr. Historian tietoni perustuu moniin eri kirjoihin yksi niistä on Flavius Josefus, Juutalaissodan historia.
Lisäksi mm. ristiretken aiheuttamat kuolemat, inkvisito, holokausti ja monet progromit ja luetteloa voisi lisätä monia muita, mutta tunnetuimmat osa juutalaisten historiaa, joita kirjoitin tähän blogiin. Ja tähän liittyy se, miksi juutalaiset on erkaantunut kristityistä ja tässä, joka aiheutti ensimmäisen erkaantumisen kristittyjen ja juutalaisten välillä:
Konstantinus I Suuri (lat. Flavius Valerius Constantinus, 27. helmikuuta n. 27227422. toukokuuta 337[1]) oli Rooman keisari 25. heinäkuuta 306–337.[2]
Konstantinus I Suurta on sanottu ensimmäiseksi kristityksi keisariksi: hänet tunnetaan parhaiten Roomassa vainotun kristinuskon laillistamisesta. Konstantinus ja hänen kanssahallitsijansa Licinius säätivät 313 niin sanotun Milanon ediktin, joka poisti kristittyihin kohdistuneet vainot ja palautti kirkoilta takavarikoidun omaisuuden. Konstantinus vaikutti kristinuskon kehitykseen myös kutsumalla koolle Nikean ensimmäisen kirkolliskokouksen, jossa areiolaisuus tuomittiin harhaopiksi.
Tämä on wikipediasta, jossa ei mainita sitä, että juutalaisia alettiin tuon tapahtuman johdosta vainoamaan ja heitä ei kutsuttu Nikean kokoukseen ja heiltä kiellettiin jopa juutalaisuus uskontona.
Tämän kirjoitan lyhyesti, että kuitenkin asian pääasia on selvä, mitä
tuolloin tapahtui alkukristilliselle alulle, vaikka jo merkkejä ja vainoamisia oli jo ennen tuota Nikean kokousta, mutta uskon sen olleen piste juutalaisten ja kristittyjen uskovien välillä, mikä johti pitkän ajan, jolloin väli pakana uskovilla ja juutalais uskovilla oli todella huonot.
Kautta historian kuitenkin on ollut juutalaisia, jotka on uskoneet Messiaaseen Jeshuaan ja pieni joukko ja pakana uskovilla, kristityillä oli aikojen saatossa, niitä rohkeita aitoja uskovia, jotka oikeasti rakasti Jeesusta/Jeshuaa ja saivat monin tavoin ongelmia ja vainoja itselleen, mutta miellummin kuolee Jeesuksen tähden, kun uskoo valheisiin, jota valta kirkko opillaan sääti uskon. Tämä ei ole varsinainen aihe, joten hieman avasin sitä näkökulmaa, jota itse olen lukenut ja ymmärtänyt historiasta.
Ja toki monet muut historian hirvittävät tapahtumat antoi juutalaisille syyn vihata kristittyjä, kuten holokausti, koska siellä surmattiin myös Jeesuksen Kristuksen nimessä. Ja aikojen saatossa juutalaisille alkoi kristitty olla pakanoiden uskonto ja Jeesus pakanoiden Jumala. Ja kristitty on juutalaisille, jopa kauhistus nykyäänkin.
Juutalaiset eivät enää tunteneet kristusta nimenä käytettynä, että se olisi Messias.
Mutta aikojen saatossa oli kuitenkin joitakin hyviä kristittyjä, jotka auttoi holokaustin uhreja pakenemaan ja antamaan henkensä mielummin, kuin luovuttaa juutalainen keskitysleireille.Tunnetuimpia varmaan oli: Oskar Schindler. Schindleriä muistetaan Israelin Jad Vashemin holokaustin muistomerkissä yhtenä ”vanhurskaana kansakuntien joukossa
Ja myös sen jälkeen, kun holokausti oli ohi, niin kristittyjä oli paljon, jotka halusi auttaa juutalaisia.

Jälkeen toisen maailmansodan Israel itsenäistyi

Israel monien Raamatun* ennustuksien mukaan, kuitenkin sai oman valtion lähes 2000 vuoden jälkeen, vuonna 1948 Israel itsenäistyi ja heti joutui taistelemaan itsenäisyyden puolesta ja monia muita sotia joutui Israel käymään tässä muutama, kuten kuuden päivän sota: 1967, Jom kippur sota 1973, Libanonin sota kanssa 1982 ja 2006. Enempää en ota kantaa, kuin sen, että, kuin ihmeen kaupalla Israel on onnistunut voittamaan sodat ja uskon Israelilaisille on vuoden 1967 sota tärkein, koska silloin Israel sai haltuun koko Jerusalemin.
Monia ihmeitä olen lukenut noista sodan kuluista ja uskon Jumalan olleen Israelin puolella noissa sodissa.

*Raamatun paikkoja Israelin paluusta omaan maahan


Jer. 16:14-16 " "Sen tähden Herra sanoo: Katso, päivät tulevat, jolloin ei enää sanota: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta',  vaan sanotaan: 'Niin totta kuin Herra elää, hän, joka johdatti israelilaiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin hän oli heidät karkottanut.' Sillä minä tuon heidät takaisin heidän omaan maahansa, jonka minä annoin heidän isilleen.                            
Katso, minä lähetän monta kalastajaa, sanoo Herra, kalastamaan heitä. Sen jälkeen minä lähetän monta metsästäjää metsästämään heitä kaikilta vuorilta, kaikilta kukkuloilta ja kallioiden rotkoista. "

Jes.43:1-7 " Mutta nyt, näin sanoo Herra, joka loi sinut, Jaakob, joka muovasi sinut, Israel: Älä pelkää, sillä minä olen sinun lunastajasi, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.
 Jos kuljet vetten halki, minä olen sinun kanssasi, jos virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa. Jos kuljet tulen läpi, et kärvenny eikä liekki sinua polta.
 Sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi, Israelin Pyhä, sinun pelastajasi. Minä annan sinun lunnaiksesi Egyptin, sinun sijastasi Kuusin ja Seban.
 Koska sinä olet silmissäni kallis ja arvokas ja koska minä rakastan sinua, minä annan ihmisiä sinun sijastasi ja kansakuntia henkesi lunnaiksi.
 Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi. Minä tuon sinun siemenesi idästä, lännestä minä sinut kokoan.  Minä sanon pohjoiselle: Anna tänne! ja etelälle: Älä estä! Tuo minun poikani kaukaa ja tyttäreni maan ääristä,
 kaikki, jotka on otettu minun nimiini ja jotka olen kunniakseni luonut, muovannut ja valmiiksi tehnyt."

Paljon muitakin Raamatussa on paikkoja, joissa ennustettu Israelin paluu koti maahan, mutta pari paikkaa poimin tähän blogiin.


Mitä voisin tehdä, että voisin rakastaa juutalaisia enemmän?

Uskon, että olemalla aito ja rakkaudellinen heitä kohtaan, kuten Jeesus oli ja on vieläkin ja tutustua heihin rohkeasti omana itsenään ja usein kristitty, kun elää uskon todeksi elämässä, niin siitä heijastuu Jeesuksen rakkaus ja usein teot puhuu enemmän, kuin sanat, kuten Jaakobin kirjeessä sanotaan teoista uskossa.
Jaak.2:26,8 "  Niin kuin ruumis ilman henkeä on kuollut, niin on uskokin ilman tekoja kuollut."
"Jos te noudatatte Raamatun kuninkaallista lakia: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", te teette oikein."

Tahdon oikeasti rakastaa juutalaisia ja haluan joskus vielä kohdata heitä ja saada tilaisuuden tutustua juutalaisiin ja ainut missä olen tutustunut on facebookissa. Ja olen kohdannut siellä ainakin yhteen, joka asuu suomessa ja ei ole uskossa, jolle Jeshua ei ole Messias ja olen tullut hyvin juttuun hänen kanssa ja olen kiitollinen Jumalalle siitä. 
Ja sitten on paljon messiaanisia juutalaisia joista muutamaan olen tutustunut ja minusta on hyvä, kun erottava väliseinä on oikeasti pois Jeesuksessa, kuten Efesolais kirje kertoo siitä. 
Ef.2:11-22
"  Muistakaa sen vuoksi, että ennen te lihanne puolesta pakanat, ympärileikkaamattomat - näin teitä nimittävät ne, joita lihaan käsin tehdyn ympärileikkauksen mukaan sanotaan ympärileikatuiksi - 
 että te siihen aikaan olitte ilman Kristusta, olitte vailla Israelin kansalaisoikeutta, osattomia lupauksen liitoista, ilman toivoa ja ilman Jumalaa maailmassa. 
 Mutta nyt Kristuksessa Jeesuksessa olette te, jotka ennen olitte kaukana, päässeet lähelle Kristuksen veressä. 
 Hän on meidän rauhamme. Hän teki nuo molemmat ihmisryhmät* yhdeksi ja purki niitä erottavan vihollisuuden muurin, 
 kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksineen. Näin hän teki, jotta hän omassa itsessään loisi nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi ja niin tekisi rauhan 
 ja jotta hän yhdessä ruumiissa ristillä sovittaisi nuo molemmat Jumalan kanssa ja niin omassa itsessään tekisi lopun vihollisuudesta. 
 Hän tuli ja julisti rauhaa teille, jotka olitte kaukana, ja rauhaa niille, jotka olivat lähellä. 
 Hänen kauttaan on meillä molemmilla pääsy yhdessä ja samassa Hengessä Isän luo. 
 Te ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette samaa kansaa pyhien kanssa ja Jumalan perheväkeä, 
 apostolien ja profeettojen perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus. 
 Hänessä koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa. 
 Hänessä tekin rakennutte yhdessä muiden kanssa Jumalan asumukseksi Hengessä."
*juutalaiset ja pakanat

Hallelujaa! Aamen! 

Uskon todella, että Jumala on antanut sydämelleni Israelin ja kiinnostuksen heidän kansaa kohtaan ja halun olla mukana Jumalan suunitelmassa voittaa Jeesukselle/Jeshualle myös juutalaisia. Evankeliumista Paavali sanoo:
Room.1:16 " Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima pelastukseksi jokaiselle, joka uskoo, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle. " 
Ensin juutalaisille sitten muille kansoille!

Elämää Kuolleista! Paavali ennusti, että juutalaiset vielä heräävät ottamaan oman Messiaansa Jeshuassa
Room.11:11-15
"Kysyn vielä: eivät kai juutalaiset sen vuoksi ole kompastuneet, että jäisivät lankeemukseensa? Eivät tietenkään, vaan heidän rikkomuksensa on koitunut pakanoille pelastukseksi, että he itse tulisivat kateellisiksi.  Mutta jos heidän rikkomuksensa on maailmalle rikkaudeksi ja heidän tappionsa pakanoille rikkaudeksi, kuinka paljon enemmän heidän täyteytensä! 
 Teille pakanoille sanon: koska olen pakanoiden apostoli, minä pidän virkaani kunniassa, 
 herättääkseni, jos mahdollista, heimolaisiani kateuteen ja pelastaakseni edes muutamia heistä. 
 Jos kerran heidän hylkäämisensä on koitunut maailmalle sovitukseksi, mitä muuta heidän armoihin ottamisensa merkitsee kuin ELÄMÄÄ KUOLLEISTA? "

Room. 9:4-5
 "Ovathan he israelilaisia, joille kuuluu lapsen asema ja kirkkaus ja liitot. Heille hän antoi lain ja lupaukset ja sääti jumalanpalveluksen. 
 Heidän ovat kantaisät, ja heistä on Messias lihan puolesta. Hän on yli kaiken, Jumala, iankaikkisesti ylistetty. Aamen.

Voin vaan loppuun sanoa Ruut Mooabilaisen tavoin: 
Ruut.1:16 " Sinun kansasi on minun kansani ja sinun Jumalasi on minun Jumalani."

Kiitos! Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumalalle. Että saan olla Jeshuan kautta uskossa ja tuntea Jumala, joka on ainut ELÄVÄ JUMALA maailmassa!

Shalom!