10.9.2014

Jeshuan ajan temppelin ihme!

Jeshuan ajan temppelin ihme!

Jeesuksen ajan temppeli

 

Jeshua ristillä! Ja temppelin esirippu repesi samalla!

(juuret IV Messiiaan ateria Risto Sanatala)


Jeshuan kuolinhetkellä, kello kolmelta iltapäivällä, tapahtui ihme, josta evankeliumit kertovat yhtenäisesti: "Temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti" ( Matt. 27: 51, Mark. 15: 38 ja Luuk. 23:45) Jos näin vakava asia on todella tapahtunut, siitä tulisi olla todisteita historiassa. Juutalaisten pääteos Talmud kertoo Nikodeemuksen ystävästä Johanan Ben Zakkaista: " 40 vuotta pyhäkön hävittämisestä sen läntisen lamppu sammui ja pyhäkön ovet avautuivat itsestään." Ben Zakkai nuhteli temppeliä, mutta sanoi samalla tietävänsä, että näin tulee käymään.
Tämä tulkittiin siten, että " 40 vuotta ennen temppelin tuhoa uhrit ovat kadottaneen voimansa." (Jooma 39, b, Shabat 22, b ja Minhoot 86, b ). Myös juutalainen historioitsia Josefus

mainitsee, että itäinen ns. kupariportti "avautui itsestään" ja saatiin vaivoin vartioston avulla suljetuksi ( Juutalaissodat VI; 5, 3). Merkillisintä on, että hän ajoittaa Jeesuksen kuolin hetkeen.30jkr.  Hebrealaiskirje vetoaa tähän aiheeseen kolme kertaa.










Verikuut kirjasta:

Talmud kertoo neljästä pahaenteisestä tapahtumasta, jotka sattuivat 40 ennen temppelin hävitystä- ja hämmästyttävästi Jeshuan kuoleman aikoihin:

1. Herran vuohen arpa paljastui papin vasemmasta kädestä.
2. Punainen rihma ei muuttunut valkoiseksi.
3. Temppelin menora läntisin liekki ei pysynyt palamassa.
4.Temppelin ovet aukenivat itsetään.

Josefus kertoo teoksessaan Juutalaissodan historia, etä ovi oli tehty vaskesta, ja 25 miestä sai vaivoin suljettua sen.
Oppineet ymmärsivät tämän neljännen tapahtumat merkitsevät siltä, että ovi oli avautunut vihollisen eduksi, hän jatkaa. He näkivät profetaallisen viittauksen Sak.11:1 , jossa sanotaan: " Avaa ovi, Libanon! Tuli kuluttava sinun setrisi."